Zeven mannen, waarvan vier uit Amsterdam, staan deze weken voor de rechtbank op verdenking van onder meer oplichting en witwassen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben zij verscheidene bedrijven voor honderdduizenden euro's opgelicht. De officier van justitie heeft donderdag taakstraffen en celstraffen tot 36 maanden geëist.

De mannen, tussen de 23 en 50 jaar, gebruikten namen van bestaande bedrijven en pasten die een klein beetje aan, bouwden een website voor dat nepbedrijf en deden zich voor als medewerker van dat bedrijf. Vervolgens bestelden ze op naam van dat nepbedrijf goederen, die niet werden betaald.

"De mannen worden verdacht van verschillende vormen van fraude, telkens zijn anderen daarvan het slachtoffer geworden. Uit eigen winstbejag is op grootschalige wijze fraude gepleegd, er is op geraffineerde wijze misbruik gemaakt", zegt de officier in zijn betoog.

In totaal worden de zeven mannen die nu terecht staan verdacht van zeventien strafbare feiten, waaronder oplichting, flessentrekkerij, poging tot oplichting, witwassen, verduistering, identiteitsfraude en afpersing. In verband met het grote aantal verdachten en de grootte van het dossier zijn voor deze strafzaak meerdere zittingsdagen gepland.

De rechter doet op 28 mei uitspraak.