Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam laat weten na de loting van donderdagmiddag 135 nieuwe leerlingen te hebben. Vijftien scholieren zouden nog op de reservelijst staan.

Vorig jaar lag het aantal aanmeldingen in deze periode volgens directeur-bestuurder Söner Atasoy op tachtig. "Daarna is er nog zo'n 40 procent meer bijgekomen, dus dat verwachten we nu ook", stelt hij. De school telt op dit moment 178 leerlingen.

Donderdagmiddag krijgen duizenden basisschoolleerlingen in de stad te horen op welke middelbare school ze zijn ingeloot. Het Overleg Schoolbesturen Voortgezet Onderwijs (OSVO) maakt dan bekend hoeveel leerlingen op hun voorkeursschool terecht zijn gekomen. Het OSVO maakt geen precieze getallen per school bekend.

Het Cornelius Haga Lyceum ligt onder vuur nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bekend maakte dat een aantal medewerkers van het de Islamitische middelbare school het lesprogramma aan "salafistische geloofsleer" zou wijden.

Zij zouden banden onderhouden met het Kaukasus Emiraat. Deze organisatie zat onder meer achter de aanslag in de metro van Moskou in 2010.