BOA's gaan de komende vier weken opnieuw stevig actievoeren. Ze willen meer verdedigingsmiddelen zoals een wapenstok en pepperspray. Als er in die weken geen vorderingen worden gemaakt, zullen de BOA's hun werk neerleggen tijdens Koningsdag.

"We gaan vier weken lang een aantal dagen per week geen bonnen uitschrijven. En mochten we daar niets mee bereiken dan leggen we het werk op Koningsdag zelfs neer van 18.00 uur tot 21.00 uur", zegt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.

Hoewel de BOA's onlangs de toezegging kregen van burgemeester Halsema voor het gebruik van bodycams, zetten de handhavers nu toch ook in op stevige acties om een wapenstok of pepperspray te mogen gebruiken.

De extra verdedigingsmiddelen zijn volgens de BOA Bond nodig vanwege de agressie tegen BOA's. "Dit weekend was het wéér raak, een van onze BOA's werd tegen de grond geslagen," stelt Ruud Kuin van de BOA-bond.

Vanaf donderdag zullen de BOA's twee dagen lang geen bonnen uitschrijven. Volgende week komt daar een dag bij. Als de burgemeester geen tussentijdse toezeggingen doet, zullen de BOA's elke week een dag extra géén bonnen uitschrijven.

De laatste week van april beslaat de actie zelfs zes dagen, waaronder Koningsdag. Ook de BOA-vakbond ACP doet mee.