De politie heeft donderdagavond een grote hoeveelheid materialen voor plofkraken aangetroffen in een woning aan de Bessemerstraat in Amsterdam-Oost. Twee Amsterdamse mannen van 56 en 35 jaar zijn aangehouden.

De aanhoudingen zijn het resultaat van een langdurig internationaal onderzoek naar plofkraken in samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse politie. De 35-jarige verdachte is de bewoner van het pand. Waar de mannen precies van worden verdacht, is niet bekend gemaakt.

Het arrestatieteam deed de inval aan het begin van de avond. Hierbij troffen agenten dertien zogenoemde pizzaschijven aan met explosief materiaal die in een geldautomaat kunnen worden ingebracht. Ook werden meerdere ontstekingsmechanismen en een groot aantal cobra’s van het type 6 aangetroffen, vuurwerk dat in Nederland illegaal is.

In een pizzaschijf zit vierhonderd tot vijfhonderd gram flitspoeder en het heeft volgens de politie een "enorm vernietigende kracht". Twee cobra's hebben samen de kracht van een handgranaat.

EOD maakte explosieven onschadelijk

In verband met de vondst kwam de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse om het pand te doorzoeken. Vijf pizzaschijven stonden "op scherp" en zijn door de EOD tot ontploffing gebracht in het Westelijk Havengebied.

De Amsterdamse recherche onderzoekt of de aangehouden verdachten en de aangetroffen goederen verband houden met recente plofkraken in Amsterdam en Uithoorn.