De gemeente gaat vanaf 1 juli minder parkeervergunningen uitgeven voor bewoners. Het is een van de vele maatregelen die het stadsbestuur neemt om de stad autoluw te maken.

Dit laat de gemeente donderdag weten. Per half jaar wordt het maximaal aantal beschikbare vergunningen met 1,1 procent verlaagd. Daardoor zijn er per half jaar 550 minder parkeerplekken nodig en per jaar 1.100.

Voor autobezitters die na 1 juli een parkeervergunning aanvragen wordt de wachttijd hierop gemiddeld twee maanden langer. In 2026 kan de extra wachttijd zelfs oplopen tot ruim twee jaar. Maar de uiteindelijke wachttijd kan voor elke aanvrager verschillen, omdat er veel factoren meespelen.

Stapsgewijs wil de stad tot 2025 7.000 tot 10.000 parkeerplekken op straat opheffen. Het uitdelen van minder vergunningen past in dit beleid. Andere maatregelen zijn de verhoging van de parkeertarieven per 14 april en het verplaatsen van parkeerplekken naar ondergrondse garages.

Voor mensen die al een parkeervergunning hebben verandert er niets, evenals voor houders van speciale vergunningen zoals voor mantelzorgers, hulpverleners of een gehandicaptenparkeerplaats.