De gemeente Amsterdam kampte maandag voor de derde keer in korte tijd met een computerstoring. Daarom laat wethouder Touria Meliani (ICT) nu een onderzoek instellen, om maatregelen te kunnen treffen. "Zo weten we hoe we de storing in de toekomst sneller kunnen verhelpen."

De storing was maandagmiddag pas na 15:00 uur opgelost. Dat kwam volgens Meliani doordat de hardware uitviel die wordt gebruikt om verbindingen tot stand te brengen. Vervolgens lukte het niet om automatisch door te schakelen naar een reserve onderdeel.

Hierdoor was de site onbereikbaar en lag het gemeentelijke telefoonnummer 14020 plat. Bovendien konden burgers niet worden geholpen op de stadsdeelkantoren.

Op 18 februari en 7 maart had de gemeente ook al te maken met een storing. Volgens de wethouder staan deze daarentegen op zichzelf.

Eerste storing veroorzaakt door menselijke fout

De eerste storing zou veroorzaakt zijn door een menselijke fout bij werkzaamheden aan de firewall. Op 7 maart werkten twee applicaties niet, waardoor zelfs de commissievergadering moest worden afgelast.

Wel is het opvallend dat het herstellen bij meerderde storingen langer duurde dan verwacht. Meliani laat voor het zomerreces weten hoe dit in de toekomst verbeterd kan worden.