De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor vijfhonderd nieuwe woningen en een basisschool op het Havenstraatterrein vernietigd. De gemeente heeft onvoldoende rekening gehouden met de belangen van het Trammuseum en de Museumtramlijn.

De gemeente wil op het Havenstraatterrein een nieuwe wijk bouwen met vijfhonderd middenhuurwoningen en een basisschool. In de plannen was in eerste instantie geen ruimte voor de historische tramlijn die daar sinds jaar en dag zit.

Volgens stasdsdeel Zuid kon de Electrische Museumtramlijn Amsterdam, zoals de lijn voluit heet, geen financieel meerjarenplan overleggen.

Tegen de bouwplannen van de gemeente gingen het Trammuseum en de tramremise Havenstraat in beroep. De gemeente besloot onlangs om de tramorganisaties een nieuwe loods aan te bieden, maar die locatie bleek acht keer zo klein als de huidige plek. Dat is lang niet genoeg voor alle 75 historische trams.

Stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam was vanochtend nog niet op de hoogte van de uitspraak van de Raad van State: "Ik ben hier volkomen over verbaasd. Ik kan het bijna niet geloven", zegt een woordvoerder.