De verdachte (33) van een dodelijk schietincident in een flat in Amsterdam Zuidoost in 2008 heeft acht jaar en tien maanden gevangenisstraf opgelegd gekregen. De andere verdachte is vrijgesproken.

Het schietincident zou gebeurd zijn bij een poging tot beroving. Volgens de rechtbank Amsterdam is niet bewezen dat de tweede verdachte samen met de schutter in de lift was. Daarom is hij vrijgelaten.

Het kan volgens de rechtbank niet worden bewezen dat de schutter zijn daad met voorbedachten rade heeft gedaan. De koelbloedigheid van de schutter is echter strafverzwarend. Daarom wordt hij veroordeeld voor doodslag en het in bezit zijn van een revolver.

Ook heeft de verdachte een strafblad. Hij heeft meerdere gewelds- en levensdelicten gepleegd.

Strafzaak tegen verdachten eerder stopgezet

In 2008 zaten de verdachten in voorlopige hechtenis, maar werden na enkele maanden vrijgelaten. In 2011 en 2012 werd de vervolging stopgezet vanwege te weinig bewijs. Totdat een anonieme getuige zich meldde en er opnieuw een strafrechtelijk onderzoek werd gestart. In februari stonden de twee verdachten weer voor de rechter.

Het slachtoffer, een 33-jarige man die voorheen bodyguard was van Surinaamse politicus Ronnie Brunswijk, werd op 20 april 2008 dood gevonden in de lift van appartementencomplex Gooioord. Hij zou van dichtbij zijn doodgeschoten.

Belangrijke getuigenverklaringen

De verklaring van twee getuigen gaf doorslaggevend bewijs, meldt rechtbank Amsterdam. Drie dagen na de vondst van het lichaam wees een anonieme getuige de twee verdachten aan. Hij had ze gezien toen ze de lift in stapten. Echter kon er geen "wettig en overtuigend" bewijs worden gevonden die de schuld van de verdachten zou aanduiden. De zaak werd beëindigd.

Daarnaast meldde een anonieme getuige zich in 2015. Hij zou zijn bedreigd. De getuige meldde dat hij een van de mannen zijn verantwoordelijkheid had horen opbiechten.

Slachtoffer was illegaal in Nederland

Het slachtoffer verbleef illegaal in Nederland en zou volgens getuigen geld sprokkelen om drugs te kopen. Het was bekend dat het slachtoffer op zondagen drugs kreeg en dan een "goed gevulde portemonnee" bij zich droeg.

De twee verdachten zouden de bewust zondag bij het slachtoffer in de lift zijn gestapt met als doel hem te beroven. De man zou doelbewust zijn neergeschoten, aldus de officieren van justitie. Na de daad zouden de daders weer met hun leven zijn verdergegaan "alsof er niets is gebeurd".