De stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019 worden geteld. De opkomst in Amsterdam is vooralsnog 51,2 procent. Volg hier het verkiezingsnieuws uit de provincie Noord-Holland.

Doe de stemhulp | Stemlokalen in jouw buurt | Lees hier de belangrijke partijpunten

In Amsterdam had rond 17.45 uur zo'n 24,5 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dat percentage was in 2015 ongeveer hetzelfde.

Deze verkiezingen doet de gemeente Haarlem een proef met een "pratend stembiljet", zodat blinden en slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen.

Stemmen was tijdelijk niet mogelijk in Zuid

Volgens AT5 kon bij meerdere stembureaus in Amsterdam-Zuid tijdelijk niet gestemd worden. De gemeente was vergeten om het register ongeldige stempassen voor de waterschappen te leveren.

Een woordvoerder van de gemeente liet rond 8.45 uur weten dat het euvel opgelost was en dat alle stembureaus alsnog een register ongeldige stempassen geleverd hebben gekregen.

Lijsttrekkers Lodewijk Asscher (PvdA) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) hebben woensdagochtend in Amsterdam hun stem uitgebracht.

Ook de bedreigde burgemeester Jos Wienen van Haarlem heeft woensdagochtend zijn stem uitgebracht. Hij deed dat bij de Raaks in zijn stad.

PvdA-lijsstrekker Lodewijk Asscher brengt in Amsterdam zijn stem uit. (Foto: ANP)

Ook FvD-lijsttrekker Thierry Baudet heeft zijn stem uitgebracht. (Foto: ANP)