De onderwijsinspectie voelde zich niet veilig tijdens een verrassingsbezoek aan het omstreden Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. Daarom hebben de inspecteurs hun bezoek van 6 maart voortijdig afgebroken, zegt minister Arie Slob van Voortgezet Onderwijs donderdag.

Het bestuur van de islamitische school waarschuwde de inspecteurs "dat er mogelijk ordeverstoringen zouden plaatsvinden" als de lesbezoeken zouden doorgaan, zegt Slob.

"Dan zou het zijn mensen niet in de hand kunnen houden." De inspecteurs voelden zich daardoor zo bedreigd, dat ze opstapten. De verzekering van het bestuur dat het de inspectie niet in haar werk wilde belemmeren, maakte geen verschil.

De inspectie heeft de aangekondigde bezoeken donderdag hervat.

De middelbare school is onder vuur komen te liggen toen de AIVD bekendmaakte dat een bestuurder van de Stichting Islamitisch Onderwijs Nederland, waar de Amsterdamse school onder valt, en zijn oudere broer banden zouden hebben met de terroristische organisatie Kaukasus Emiraat, die onder meer achter de aanslag in de metro van Moskou in 2010 zou zitten.