Medewerkers van de Onderwijsinspectie doen donderdag onderzoek op het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dit gebeurt na een waarschuwing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat bestuurders banden hebben gehad met een Tsjetsjeense terroristische organisatie.

De inspectie deed in oktober vorig jaar ook onderzoek op de middelbare school in Nieuw-West, waar een conceptrapport uit voortkwam. Daarin zou de school positief zijn beoordeeld.

De Onderwijsinspectie wilde vorige week al langskomen voor nader onderzoek, maar door de houding van de schoolleiding was het werk volgens de NCTV toen niet mogelijk.

Minister Arie Slob dreigde vorige week de islamitische middelbare school geen geld meer te geven als de instelling doorging met het hinderen van de inspectie. Hij noemde dat "zeer ernstig en niet acceptabel".

Volgens de bestuursvoorzitter van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het Cornelius Haga Lyceum onder valt, sprak Slob voor zijn beurt. "Wij hebben op de veertiende en de vijftiende afspraken met de inspectie. Ze komen dan langs, dat staat zwart op wit."