De stad Amsterdam krijgt beschikking over 172 extra agenten op straat door een verandering in de arrestantenzorg in de stad.

In Amsterdam wordt de arrestantenzorg van drie locaties teruggebracht naar één locatie op het Justitieel Complex Schiphol. Door de samenvoeging hoeven Amsterdamse agenten niet langer arrestanten te bewaken, maar kan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de arrestantenzorg overnemen. Daardoor komt 172 fte vrij, meldt minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie donderdag aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister kan er door de samenvoeging van de locaties efficiënter gewerkt worden. Zo is er niet langer bemanning nodig op drie aparte locaties.

Grapperhaus verwacht dat de eerste arrestanten aan het einde van dit jaar naar het Justitieel Complex Schiphol worden overgeplaatst. Daardoor zou er tussen nu en twee jaar 172 fte vrijkomen om elders in Amsterdam in te zetten.

Halsema: 'Stad heeft agenten op straat nodig'

Burgemeester Femke Halsema laat via haar woordvoerder weten "heel gelukkig" te zijn met de uitbreiding van het hoofdstedelijke korps. "De stad heeft agenten op straat nodig en deze gaan relatief snel aan het werk", zegt Halsema.

Op termijn moet Amsterdam overigens weer 54 agenten inleveren, die dan worden ingezet bij de andere politie-eenheden, aldus Grapperhaus.