Het gebruik van crystal meth (methamfetamine) in Amsterdam liet afgelopen jaar een opvallende stijging zien, stelt onderzoeksinstituut KWR Watercycle Research Institute. Voor het onderzoek werd het rioolwater van onder meer de steden Amsterdam, Eindhoven en Utrecht onderzocht.

Methamfetamine wordt in Nederland erg weinig gebruikt, maar in Amsterdam was vorig jaar sprake van een verdubbeling vergeleken met het voorgaande jaar. Het gebruik van de harddrug ligt daarmee alsnog stukken lager vergeleken met vooral veel Oost-Europese landen. Ook ligt het gebruik van meth aanzienlijk lager vergeleken met cocaïne.

Een duidelijke verklaring voor de toename van het crystal meth-gebruik in de hoofdstad is er niet. "In Utrecht en Eindhoven is de afgelopen jaren maar twee keer methamfetamine aangetroffen, terwijl in Amsterdam de hoeveelheden met een factor vier zijn toegenomen in vergelijking met 2012", aldus KWR.

Het onderzoeksbureau is betrokken bij het jaarlijks onderzoek naar water in Europese steden door het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA).

Gebruik cocaïne licht gestegen in Amsterdam en Utrecht

Het gebruik van cocaïne in Amsterdam en Utrecht is in het afgelopen jaar licht gestegen. Het gebruik van de partydrug MDMA (ecstasy) lag in Nederland in 2018, net als in de afgelopen jaren, het hoogst van heel Europa.

KWR stelt ook vast dat er in Utrecht voor het eerst sporen van een drugsafvallozing zijn aangetroffen in het riool.