Alle partijen in de gemeenteraad willen woensdag met burgemeester Halsema in gesprek over het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum.

De partijen hebben samen een zogenaamde actualiteit ingediend voor de reeds geplande gemeenteraadsvergadering van woensdag. De partijen willen dat de burgemeester toelichting gaat geven op een brief die zij op 7 maart naar de raad stuurde.

In die brief geeft ze aan signalen ontvangen te hebben van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat er op de school 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een terroristische organisatie, het Kaukasus Emiraat.

Bijeenkomst afgelast door verkeerde inschatting

In de dagen daarna ontstond er grote onrust rond de school. Zo hebben de burgemeester en Onderwijs-wethouder Marjolein Moorman aangegeven dat ze willen dat het bestuur van de school opstapt. De onrust culmineerde dinsdagavond in een afgeblazen informatiebijeenkomst voor belangstellenden, georganiseerd door de gemeente.

Door een verkeerde inschatting bleek de zaal waar de bijeenkomst gehouden werd veel te klein. De enorme toestroom zorgde voor chaotische taferelen, zo werden mensen op een gegeven moment opgeroepen om te vertrekken.

De bijeenkomst werd daarom afgeblazen. De burgemeester vertelde na afloop 'verbaasd' te zijn over de grote belangstelling voor de avond. De gemeente heeft besloten woensdagavond een nieuwe poging te gaan doen.

De gemeenteraad wil woensdagmiddag vragen kunnen stellen aan burgemeester Halsema. Ook verwachten zij een toelichting van de burgemeester 'gezien de ernst van de zaak'. De raadsvergadering begint om 13.00 uur.