Het Amsterdam UMC is op zoek naar mannelijke en vrouwelijke cocaïnegebruikers voor een onderzoek, schrijft het ziekenhuis dinsdag.

De drugsgebruikers kunnen 50 euro verdienen door mee te doen aan het twee uur durende onderzoek. De deelnemers moeten een halfuur lang onder een MRI-scan liggen en daarnaast een aantal vragenlijsten invullen.

Op deze manier wil het ziekenhuis onderzoeken hoe gebruikers kunnen 'ontwennen' en of er verschillende programma's nodig zijn voor mannen en vrouwen. Ook bij preventie is er mogelijk een verschil tussen de geslachten.

Volgens het ziekenhuis is het "niet eenvoudig" om gebruikers te vinden en over te halen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. "Veel gebruikers lopen er niet mee te koop dat ze regelmatig een lijntje snuiven", schrijft het ziekenhuis. Vrouwen zouden zich er vaker voor schamen dan mannen.

Cocaïnegebruik is volgens het Amsterdam UMC redelijk populair. "Een hele ruwe schatting is dat ongeveer één op de veertig Nederlanders tussen de 15 en 35 wel eens coke gebruikt. Van hen raakt ongeveer 20 procent verslaafd."

Wie zich wil aanmelden, kan dat hier doen.