Machiel Kuijt (51) - een Amsterdammer die in 2007 in Nederland werd vrijgesproken na tien jaar naar eigen zeggen onschuldig te hebben vastgezeten in een Thaise gevangenis - wordt nu in Nederland berecht voor drugssmokkel. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) maandag na berichtgeving van het Parool.

Volgens het Parool staat Kuijt woensdag samen met twee medeverdachten uit Amsterdam en Amstelveen voor de rechter. Hij zou op 1 december 2017 betrokken zijn geweest bij een MDMA-export. Kuijt werd in Spanje gearresteerd en aan Nederland overgedragen.

Zijn advocaat Tim Vis zegt dinsdag tegen de Amsterdamse krant verbaasd te zijn dat het OM Kuijt voor de rechter brengt. "Het OM heeft niet duidelijk kunnen maken wát Kuijt precies zou hebben gesmokkeld, in welke vorm, en hoe hij überhaupt in dat transport te plaatsen zou moeten zijn."

De Amsterdammer werd in 1997 opgepakt in Thailand voor zijn vermeende betrokkenheid bij heroïnesmokkel. Kuijt zelf heeft altijd beweerd onschuldig te zijn in de zaak.

Kuijt in Thailand veroordeeld tot levenslang

De rechtbank in Thailand sprak hem aanvankelijk vrij wegens gebrek aan bewijs, maar later werd Kuijt toch veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In cassatie bleef die straf hetzelfde.

Kuijt diende in 2006 een verzoek in bij de Thaise autoriteiten om zijn straf in Nederland uit te zitten, die dat inwilligden. Omdat zijn straf werd omgezet naar het Nederlands recht - en hij zijn straf volgens onze maatstaven al had uitgezeten - werd Kuijt na aankomst in maart 2007 direct vrijgelaten.