De wekelijkse demonstraties vóór Palestina en vóór Israël mogen niet meer tegelijk plaatsvinden op de Dam. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald.

De uitspraak volgt op een besluit van burgemeester Femke Halsema op 1 februari van dit jaar. Ze besloot dat de ene groep nu alleen in de even weken op zondagen op de Dam mag protesteren.

De andere groep is dan alleen op zondagen in de oneven weken welkom. Beide groepen mogen maximaal drie uur demonstreren.

Tegen dit besluit werd bezwaar aangetekend, maar zonder succes. De rechter is het met de burgemeester eens dat de simultane demonstraties van de groepen leidt tot spanningen, overlast en fysieke en verbale confrontaties. Hoewel de rechter het besluit van Halsema nog geen ideale oplossing vindt, vindt hij het wel een redelijk besluit.

Iedere week pro-palestinademonstraties

Iedere zaterdag staat er minimaal één pro-Palestinademonstrant op de Dam. Pro-Israëlischedemonstranten voeren er ook wekelijks tegendemonstraties.

Eind vorig jaar schreven Joodse organisaties al een brief aan de burgemeester met de vraag om de Palestijnse demonstraties helemaal te verbieden. Dat had met name met de locatie te maken. Op de Dam staat immers het Nationaal Monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.