Buurtbewoners van café Kadoelen in Amsterdam-Noord zijn zaterdag een petitie gestart voor het behoud van het pand en de horecafunctie ervan.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie is er behoefte aan een plek om elkaar in de buurt te ontmoeten. "Laten we als buurtbewoners de krachten bundelen om deze bijzondere locatie als ontmoetingsplek te behouden", luidt de tekst op de website.

"De horeca rukt op in Noord, maar hoe verder je van Eye af komt, des te schaarser zijn de cafés", vinden de buurtbewoners. "En dan dreigt er ook nu één voorgoed te verdwijnen."

Eind januari nam een groep krakers het voormalige café in gebruik. Volgens hen stond het gebouw al sinds 2016 leeg. De projectontwikkelaar die het pand in maart 2017 kocht, zou er volgens de krakers twee luxe woningen willen bouwen. Dit werd echter afgewezen door de gemeente.

Eigenaar liet pand gedeeltelijk slopen

Op 18 februari liet de eigenaar van het voormalig café het pand gedeeltelijk slopen om te voorkomen dat krakers het opnieuw zouden bezetten. Zo gooide hij onder meer ruiten in en werd het dak van het pand afgehaald, waardoor het gebouw onbewoonbaar werd.

De gemeente gaat met de projectontwikkelaar in gesprek hoe het nu verder moet met het pand.