De rechtbank Amsterdam heeft donderdag zes mannen veroordeeld tot celstraffen tot zes jaar voor betrokkenheid bij een gewapende overval op een busje van het waardetransportbedrijf in in Amsterdam.

Bij het incident, dat in december 2016 plaatsvond, hadden de overvallers dure horloges en sieraden ter waarde van ruim 300.000 euro buitgemaakt.

Op 15 december 2016 ontving de politie een melding van een bestelbus die in brand gevlogen was aan de Riekerweg in Amsterdam. Bij aankomst vertelden twee mannen dat zij overvallen waren, waarna de bestelbus in brand werd gestoken.

Uit onderzoek van de politie bleek dat de chauffeur van het busje en zijn broer in het complot zaten. Zij zijn donderdag allebei veroordeeld tot 72 maanden cel. Een derde medeverdachte kreeg twee maanden meer. Hij werd ook veroordeeld voor het telen van hennep.

De chauffeur en zijn broer moeten ook ruim 265.000 euro betalen aan de distributeur van de luxegoederen, de vervoerder TNT en de bijrijder van de bestelbus.

Drie medeverdachten kregen kortere cel- en taakstraffen

De rechtbank Amsterdam veroordeelde drie andere medeverdachten tot kortere cel- en taakstraffen voor heling en witwassen. Bij een van hen werd na een huiszoeking voor een geweldsincident een deel van de buit aangetroffen. Hij werd veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en voorwaardelijke gevangenisstraf voor heling van de buit.

Van twee andere mannen zijn vingerafdrukken op de buit aangetroffen. In hun woningen werd ook hennep aangetroffen. Zij zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 180 uur.

Twee verdachten zijn vrijgesproken.