Het college van burgemeesters en wethouders in Amsterdam trekt de komende vier jaar 22,9 miljoen euro uit voor de aanpak van het lerarentekort. De plannen moeten vijfhonderd extra leraren opleveren, meldt de gemeente Amsterdam maandag.

Samen met de Taskforce Lerarentekort, vertegenwoordigers uit het onderwijs en de lerarenopleidingen neemt de gemeente maatregelen gericht op de werving en het behoud van leraren en schoolleiders.

Het college investeert onder andere in de extra ondersteuning van de
scholen met de grootste lerarentekorten, uitgebreidere reiskostenvergoedingen voor leraren van buiten Amsterdam, extra parkeervergunningen, geld voor zijinstromers, beurzen om teams op scholen te verbeteren en tienduizend euro ter ondersteuning van schooldirecteuren.

Volgens Amsterdamse wethouder van Onderwijs Marjolein Moorman is het lerarentekort een crisis die nu om een oplossing vraagt. "Die kunnen we alleen aanpakken als iedereen meedoet. Zo kunnen we Amsterdamse kinderen het beste onderwijs blijven geven."

In Amsterdam is het lerarentekort volgens de gemeente bovengemiddeld hoog. Het onderwijs, de lerarenopleidingen en de gemeente bundelden ruim twee jaar geleden de krachten om het lerarentekort aan te pakken.