De 42-jarige Gonzalo B., die door de rechtbank schuldig bevonden is aan het besmeuren van vijf vrouwen met poep in het Amsterdamse Vondelpark, krijgt een taakstraf en een locatieverbod. Ook heeft hij een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd gekregen.

Als de man zich niet psychisch laat behandelen onder toezicht van de reclassering, moet hij de cel in. De opgelegde taakstraf bedraagt 150 uur en het locatieverbod geldt voor nabij openbare parken in Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een taakstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het geval B. geen hulp zou zoeken.

B. heeft volgens de rechtbank in de periode van augustus 2017 tot april 2018 in het Vondelpark vrouwen van achteren aangevallen en poep in hun gezicht gesmeerd. De uitwerpselen kwamen bij enkele slachtoffers in de mond, ogen en neus terecht. Een van hen was een 14-jarig meisje.

Verdachte ontkent alle beschuldigingen

De verdachte uit Almere ontkende tijdens de zitting alle beschuldigingen. Volgens de rechtbank zijn er echter geen omstandigheden die aantonen dat B. het niet heeft gedaan.

Opvallend is ook dat hij eerder drie keer bij buren voor de deur heeft gepoept, waarna de uitwerpselen door de brievenbus waren gedaan en de deurkruk ermee was besmeurd. B. erkende dit en zei dat hij het deed omdat zijn vrouw wilde scheiden en hij zich niet kon uiten.

Tijdens observaties zagen agenten bovendien twee keer dat hij op straat poepte en de uitwerpselen in een papiertje wikkelde en in zijn auto legde. Ook kwam hij veelvuldig in de betreffende parken en voldeed hij aan het signalement.