Het Amsterdamse college kondigt extra handhavingsacties op vakantieverhuur aan, nadat gesprekken tussen de gemeente en verhuurplatformen Airbnb, Booking.com en Expedia vast zijn gelopen.

De verantwoordelijke wethouder Laurens Ivens schreef dinsdagmiddag aan de gemeenteraad dat het niet is gelukt om afspraken te maken over het naleven van de Amsterdamse regels voor vakantieverhuur.

De verhuurplatformen willen niet actief voorkomen dat verhuurders hun huis langer dan de toegestane dertig dagen per jaar kunnen verhuren.

Dat is in de ogen van Ivens onaanvaardbaar. "Juist deze bedrijven zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen om Amsterdam leefbaar te houden."

Amsterdam dringt aan op landelijke registratieplicht

In reactie op de gestaakte onderhandelingen kiest Amsterdam voor een strenger handhavingsbeleid om overtreding van de regels tegen te gaan.

De gemeente blijft bij het Rijk aandringen op een landelijke registratieplicht en wil dat de Europese Commissie zich minder terughoudend opstelt richting de vakantieverhuurplatformen.

Airbnb geeft aan NU.nl een schriftelijke reactie op het besluit van de gemeente Amsterdam: "We blijven inzetten op samenwerking met Amsterdam en op samenwerking met de andere platforms. Vorige week hebben we onze voorstellen gedeeld voor de gesprekken met de gemeente".