Eric van der Burg (VVD) vertrekt na 32 jaar uit de Amsterdamse politiek, ook als hij niet wordt verkozen tot Eerste Kamerlid. Dat heeft Van der Burg, die onder meer acht jaar wethouder was, de burgemeester en de VVD-fractie vrijdag verteld.

Op 13 maart neemt hij afscheid. Van der Burg liet eerder al weten de Amsterdamse politiek te verlaten als hij verkozen wordt tot Eerste Kamerlid. Van der Burg staat op de elfde plek van de kieslijst voor de Eerste Kamer.

Momenteel heeft de VVD dertien zetels in de Eerste Kamer, dus is het goed mogelijk dat Van der Burg verkozen wordt. Nu wordt duidelijk dat Van der Burg ook afscheid neemt als hij niet verkozen wordt.

Van der Burg was tijdelijk waarnemend burgemeester

Van der Burg, die begon als raadslid in Zuidoost, zat sinds mei vorig jaar in de oppositie, nadat er geen plaats meer was voor zijn VVD in het college. Daarmee kwam een einde aan een periode van acht jaar als wethouder.

Ook was Van der Burg na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan en het vertrek van Kajsa Ollongren korte tijd waarnemend burgemeester. Dat beviel de bestuurder goed, al solliciteerde hij niet als nieuwe burgemeester van Amsterdam.

In een tweet die Van der Burg zaterdagochtend plaatste, laat hij weten een fantastische tijd te hebben gehad. "Wat een eer al die tijd mijn stad te mogen dienen."