Twee ondernemers gaan het oostelijke deel van de NSDM-werf ombouwen tot een 'dorp' voor kunstenaars. 'Treehouse' bestaat nu uit enkele losse containers, maar het moet uitgebreid worden naar een terrein waar kunstenaars kunnen werken, elkaar ontmoeten en hun werk kunnen tentoonstellen.

Dat schrijft de gemeente maandag op haar website. De initiatiefnemers benadrukken dat Treehouse geen woonplaats wordt, maar een werkplaats.

Treehouse stond al sinds 2010 op de werf, maar dan was het een kleine groep zeecontainers. Nu wordt het omgebouwd tot een plek met honderd individuele ateliers, een plein met gemeenschappelijke werkplaats, een kantine, een receptie en een kantoor. Ook komt er een tentoonstellingsruimte.

Het terrein moet een duurzame stroomvoorziening krijgen. Treehouse moet gaan draaien op zon en wind en zonder gas. Ook wordt het opgebouwd uit zoveel mogelijk hergebruikte materialen. Het dorp moet makkelijk in en uit elkaar te halen zijn.

Kunstenaars moeten 24 uur per dag kunnen werken en ook moet Treehouse alle dagen van de week, elk uur van de dag, toegankelijk zijn voor publiek.