Per 3 maart stopt sneltram 51 definitief met rijden naar Amstelveen en zijn reizigers daar aangewezen op de vervangende bus 55 en pendelbus 551. Dit betekent in veel gevallen voor een of twee overstappen.

De lijn gaat de komende twee jaar volledig op de schop, zodat er eind 2020 een nieuwe tramverbinding is tussen Amstelveen en Amsterdam Zuid. Die nieuwe tramverbinding moet zorgen voor grotere betrouwbaarheid, betere bereikbaarheid en een verbetering van de verkeersveiligheid.

Die bus rijdt van Sacharovlaan in Westwijk naar Oranjebaan. Vanaf Oranjebaan rijdt de bus zonder te stoppen door naar Amsterdam Zuid. Dit om de reistijd te verkorten.

Pendelbus tussen Westwijk en Ziekenhuis Amstelland

Tevens komt er een pendelbus, omdat bus 55 niet de huidige eindhalte van lijn 51 aandoet. Dit wordt opgelost met pendelbus 551, die tussen eindpunt Westwijk en Ziekenhuis Amstelland pendelt. Reizigers kunnen daar verder reizen met bus 55.

Lijn 51 verdwijnt niet helemaal. Per 3 maart wordt het een metrolijn die gaat rijden van Centraal Station via Amsterdam Zuid naar Isolatorweg.