Handhavers in Amsterdam krijgen een bodycam als onderdeel van hun uniform. Dat heeft burgemeester Femke Halsema toegezegd. Ook krijgen ze in de binnenstad extra ondersteuning van de politie.

De handhavers, ook wel buitengewoon opsporingsambtenaren of boa's genoemd, voerden vorige week actie voor meer middelen om zich te verdedigen tegen agressie. Ze wilden bijvoorbeeld een wapenstok, handboeien of pepperspray.

Halsema heeft nu bodycams toegezegd omdat die een positief effect hebben op het gedrag van burgers, aldus de gemeente. Als mensen weten dat ze worden gefilmd, gedragen ze zich beter, is de ervaring in andere steden. Aankomende zomer krijgen de eerste honderd boa’s een bodycam.

Extra inzet van 23 politiemensen ter ondersteuning

In het centrum van Amsterdam worden tijdelijk 23 extra politiemensen ingezet, ter ondersteuning van de boa's. Het zijn onder meer agenten te paard en op de motor.

In het Wallengebied komt voorlopig een mobiele post van de politie. De gemeente benadrukt dat de extra capaciteit voor de binnenstad niet ten koste gaat van de opsporing en de noodhulp.