Directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam Jan de Ridder vindt dat de vraag van boa's om uitbreiding van verdedigingsmiddelen gerechtvaardigd is.

De handhavers vragen al maanden om extra verdedigingsmiddelen. Afgelopen week schreven ze uit protest tegen het uitblijven daarvan een etmaal geen bonnen uit. Burgemeester Halsema is geen voorstander van een wapenstok of pepperspray, waar de boa's om vragen.

De Ridder vindt dat de gemeente de boa's overvraagt. "Je ziet dat de handhavers allerlei zaken moeten doen, met agressieve mensen omgaan, met hele lastige jongeren omgaan, waar ze niet voor opgeleid zijn en waar ze eigenlijk ook niet de middelen voor hebben om dat op een goeie manier doen."

"Of je de handhavers beter moet opleiden en meer verdedigingsmiddelen wil geven is aan de politiek, maar de burgemeester moet wel een keuze maken", aldus de Rekenkamer-directeur. "Als ze dat niet doet dan moet ze wel op een andere manier aan de slag met het probleem dat de handhavers terecht signaleren."

Volgens de Rekenkamer kan dat op verschillende manieren, onder andere door een betere samenwerking met de politie of door jongerenwerkers te betrekken.

De boa-bonden NBB en BOA ACP gaan woensdag voor de tweede keer in gesprek met burgemeester Halsema.