Een 50-jarige man is vrijdag veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor het slaan van een man met een moersleutel.

Het incident gebeurde op 24 augustus 2018. De twee ruziënde mannen zijn (ex-)bewoners van het opvanghuis van het Leger Des Heils. Het slachtoffer had na de ruzie een gebroken kaak en verwondingen aan het hoofd.

De verdachte man had het slachtoffer opgewacht in een portiek. Op dat moment had hij al een moersleutel bij zich. Na de confrontatie sloeg de verdachte 13 à 14 keer met de moersleutel op het slachtoffer.

De man zei dat hij boos en gefrustreerd was omdat het slachtoffer een horloge van hem zou hebben afgepakt. In de rechtszaal verklaarde hij niet te weten of hij het slachtoffer tijdens het incident daadwerkelijk had geraakt.

De 50-jarige verdachte bleek na een psychiatrisch onderzoek aan een psychotische stoornis te lijden, waardoor hij achterdochtig kan worden.

Verdachte verminderd toerekeningsvatbaar

Hoewel de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is, oordeelt de rechtbank dat de man opzettelijk en met voorbedachte rade het slachtoffer geprobeerd heeft van het leven te beroven.

Omdat er geen omstandigheden zijn waardoor de man wordt uitgesloten van strafbaarheid, legt de rechtbank deels een voorwaardelijke straf op met de voorwaarde dat de man zich moet laten behandelen