De rechtbank in Amsterdam heeft een 51-jarige man uit Amsterdam tot drie jaar cel veroordeeld voor zijn leidende rol in een criminele organisatie die zich bezighield met heroïnehandel. De man stuurde ruim 2,5 jaar lang een groep verslaafde koeriers aan die de heroïne op bestelling bij klanten bezorgden.

De politie doorzocht de woning van de man in Amsterdam-Oost in juli vorig jaar, waar een groot aantal envelopjes met heroïne werd gevonden. Ook lagen er grote hoeveelheden nog lege envelopjes en vond de politie een weegschaal, meerdere telefoons en pepperspray.

Uit onderzoek bleek dat de man de heroïne inkocht, verpakte en verstrekte aan de dienstdoende koerier. Na afloop haalde hij het verdiende geld bij die koerier op. Ook regelde hij vervanging als een koerier ziek was. De man maakte voor zijn drugskoeriersdienst gebruik van zeer kwetsbare personen. Alle bezorgers waren al jarenlang verslaafd aan heroïne en deden het werk om in hun verslaving te kunnen blijven voorzien. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan.

Naast de leidende rol van de man, wordt hij ook veroordeeld voor witwassen en het bezit van pepperspray. Dat leverde hem donderdag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar op.