Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam keurt de actie af die handhavers donderdag in de hoofdstad houden. Hoewel ze begrip heeft voor de zorgen van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's), heeft ze er grote moeite mee dat het protest juist in Amsterdam plaatsvindt, schrijft ze in een reactie.

De boa's schrijven donderdag vanaf 7.00 uur 24 uur lang geen bonnen uit voor "ongevaarlijke acties", zoals zwartrijden en parkeerovertredingen, vertelt Erik Lakenman van de BOA Bond. De handhavers willen meer verdedigingsmiddelen, zoals wapenstokken en pepperspray.

De bonden hebben eerder aangedrongen op uitbreiding van de verdedigingsmiddelen, maar zonder succes.

De boa's willen met hun actie bereiken dat Halsema zich hard maakt voor de door hen gewenste geweldsmiddelen. Die kunnen werken tegen de agressie waar ze vaak mee te maken krijgen.

De burgemeester liet eerder al weten dat de actievoerders zich wat haar betreft moeten richten tot de minister van Justitie en Veiligheid. Volgens haar gaat het om een landelijk conflict "dat ze op Amsterdamse grond willen uitvechten. Het is de bevoegdheid van de minister om te besluiten over geweldsmiddelen en bevoegdheden van boa’s."

Halsema wil geweldsmonopolie bij politie houden

Burgemeester Halsema is geen voorstander van de extra verdedigingsmiddelen voor boa's. Zij volgt het advies van de politie die zegt dat het geweldsmonopolie bij agenten moet blijven liggen. De bonden willen met de actie de druk op Halsema opvoeren, omdat ze 6 februari opnieuw met de burgemeester om tafel gaan.

"De in totaal 450 handhavers uit domeinen 1 en 4 geven geen bekeuringen", legt Lakenman uit. "Dat betekent dat we niet gaan toezien op foutgeparkeerde auto's en fietsen en verkeerd geplaatst vuilnis. Ook wordt er niet gecontroleerd in het openbaar vervoer. Boa's delen wel boetes uit voor overtredingen waarbij een gevaarlijke situatie ontstaat."

Als de actie van donderdag geen resultaat oplevert, volgt er mogelijk een landelijke actie.