Een 63-jarige man uit Amsterdam is woensdag door de rechtbank veroordeeld tot zes jaar cel, met aftrek van zes maanden voorarrest en het betalen van een schadevergoeding. De man pleegde binnen elf dagen vijf gewapende overvallen op tankstations in Amsterdam.

De man gebruikte tijdens de overvallen een vuurwapen en legde dat op de balie van het tankstation, waarna hij de medewerkers om geld vroeg. Bij vier van de vijf overvallen lukte het de man om geld buit te maken.

De verdachte verklaarde dat hij de overvallen pleegde om een schuld af te lossen. Er is onderzoek gedaan naar de psychische gesteldheid van de man, maar er kon geen stoornis worden vastgesteld. De verdachte wordt dan ook als volledig toerekeningsvatbaar beschouwd.

De slachtoffers hebben volgens de rechtbank psychische gevolgen ondervonden van de overvallen. Zo hebben ze last van angsten en gevoelens van onveiligheid. In een geval kon een slachtoffer tijdelijk niet meer werken als cassière. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij geen oog heeft gehad voor de angst die hij de slachtoffers heeft aangedaan.