De pilot voor het ophalen van grofvuil in Watergraafsmeer wordt verlengd tot april. Het expiriment zou eigenlijk een half jaar duren, maar de gemeente Amsterdam heeft besloten dat er nog niet kan worden bepaald of het geslaagd is of niet.

Sinds mei 2018 is er in Watergraafsmeer geen vaste ophaaldag meer voor grofvuil, maar moeten inwoners zelf een afspraak maken met de gemeente voor het ophalen van het afval.

Die afspraken kunnen alleen gemaakt worden op dinsdag, woensdag en donderdag, want op de andere dagen van de week wordt er geen grofvuil opgehaald.

Het doel van de proef is om afval minder lang op straat te hebben. Voor de komende drie maanden voert Amsterdam wel enkele wijzigingen door. Zo komt er bijvoorbeeld verbeterde navigatiesoftware, waardoor de vuilniswagens een efficiëntere route kunnen rijden.

Verkenner gaat op zoek naar eigenaar 'illegaal' afval

Ook gaat het stadsdeel een verkenner op pad sturen die op zoek gaat naar grofvuil. Veel mensen zetten hun afval namelijk nog steeds op de stoep, zonder dat ze een afspraak maken. Die verkenner gaat kijken of de eigenaar van het afval te traceren is.

Ook verzamelt hij de troep op een centrale plek en belt vervolgens de de reinigingsdienst die de boel komt ophalen. Op die manier moet 'illegaal' afval minder lang op straat blijven liggen.