De rechtbank Amsterdam heeft de eis van de ADM-krakers om naar het terrein in het Westelijk Havengebied terug te keren woensdag in een kort geding per e-mail afgewezen. Dat maakt de rechtbank donderdag bekend. De rechter ging ook niet mee in het verzoek om de krakers in een alternatief terrein te voorzien.

Het 21 jaar geleden gekraakte terrein in het Westelijk Havengebied werd vorige week maandag ontruimd. Volgens de advocaat van de krakers had dit niet mogen gebeuren omdat het VN-mensenrechtencomité eind vorige maand had opgeroepen hiermee te wachten totdat het comité een besluit had genomen over het gebied waar de bewoners naartoe zouden moeten.

Volgens de raadsman schonden de gemeente en de staat het internationaal recht door het terrein toch te ontruimen. De rechter oordeelde echter dat de gemeente een uitspraak van de Raad van State moest opvolgen, die eerder bepaalde dat het terrein leeg moest voor eerste kerstdag. Een groot deel van de krakers vertrok echter niet uit zichzelf, waarop de burgemeester ingreep.

Een groot deel van de ADM'ers kan zich niet vinden in het alternatief dat de gemeente heeft aangeboden, de volgens hen "levensgevaarlijke en vervuilde" slibvelden in Amsterdam-Noord.

De advocaat van de gemeente zei tijdens de zitting dat dit terrein inmiddels aan alle eisen voldoet. Zo is de vervuilde grond opgehoogd en zijn voorzieningen getroffen zoals water, elektriciteit en sanitair. Hij benadrukte dat de gemeente niet verplicht was een alternatieve plek te bieden en dat niemand verplicht is erheen te gaan.