De rechtbank in Amsterdam heeft een 24-jarige man donderdag veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk, wegens het verkopen van valse huurcontracten.

De man kwam in beeld toen bewoners last kregen van personen die onrechtmatig waren ingeschreven op hun adres en klachten indienden over brieven en aanmaningen die niet voor hen waren.

Uit onderzoek bleek dat via twee websites valse huurcontracten werden aangeboden tegen betaling. De opmaak van deze contracten was hetzelfde en de huurlasten op de contracten kwamen ook overeen. De grootte en de ligging van de woningen week wel af.

Het staat volgens de rechtbank vast dat de man zonder toestemming van de betrokken eigenaren en verhuurders de panden, of delen van de panden, verhuurde. Hij had alleen het doel om 'huurders' een inschrijvingsadres te geven. Hierdoor zijn alle huurcontracten vals, meent de rechter.

De contracten werden veelal verkocht aan personen in een moeilijke situatie die een postadres nodig hadden om zich mee in te schrijven.

'Veroordeelde benadeelde de samenleving'

De samenleving is door de veroordeelde benadeeld, vindt de rechtbank. Door de huurcontracten konden kopers zich inschrijven in de Basisregistratie Personen en konden aanspraak maken op voorzieningen zoals uitkeringen, ook al hadden zij hier geen recht op.

De man toonde hier geen begrip voor en gaf volgens de rechter hoog op van zijn bedrijfsplan en eigen slimheid. Hij zegt niet te weten dat zijn werkwijze niet wettelijk was toegestaan en wilde geen verantwoordelijkheid nemen voor de schade die hij heeft aangericht.

Hij zou ook trekken vertonen van een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale neigingen. Hij is eerder veroordeeld voor onder meer brandstichting, verduistering en oplichting. Hierdoor valt de straf hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat vijftien maanden cel had geëist.