Amsterdam werd sinds oktober negen keer opgeschrikt door mislukte plofkraken. Donderdag hield de politie twee verdachten aan in het onderzoek naar de reeks kraken, die volgens de politie mogelijk verband houden met elkaar. Een overzicht van alle incidenten.

Eerste plofkraak aan Lambertus Zijlplein

De eerste plofkraak van de reeks gebeurde op 23 oktober aan het Lambertus Zijlplein. Tientallen woningen moesten worden ontruimd toen er explosieven werden aangetroffen bij een geldautomaat.

Harde knal aan de Spinnekop in Molenwijk

Meerdere omwonenden deden op 25 oktober omstreeks 3.45 uur melding van een harde knal aan de Spinnekop in Molenwijk. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek het om een plofkraak te gaan. Getuigen zagen twee personen op een scooter zonder lichten wegrijden. Een zoektocht in de omgeving mocht niet baten.

Winkelcentrum Nieuw-Sloten tijdelijk afgezet na plofkraak

Op 29 november werd rond 5.20 uur een plofkraak gepleegd aan het Belgiëplein. Vermoedelijk waren er twee mensen bij betrokken, die niets hadden buitgemaakt.

Het winkelcentrum Nieuw-Sloten werd tijdelijk afgesloten om te kijken of er explosieven waren achtergebleven. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) stelde vast dat dit niet het geval was.

Hoe werkt een plofkraak?
60
Hoe werkt een plofkraak?

Mogelijk drie mannen op scooters gezien na plofkraak Delflandplein

De politie kreeg op 2 december omstreeks 6.40 uur meerdere meldingen over een harde knal op het Delflandplein. Ook hier bleek een poging gedaan te zijn om een geldautomaat te openen met explosieven. Vermoedelijk reden drie mannen op twee scooters weg na de knal.

Geldautomaat en gevel beschadigd na plofkraak Jan van Galenstraat

Een pinautomaat en de gevel waar deze automaat in zat, raakten op 21 december rond 0.05 uur beschadigd als gevolg van een plofkraak. De politie kon geen daders vinden. Wederom meldden getuigen dat de daders met scooters zijn vertrokken.

Forse schade na plofkraak op Koningin Wilhelminaplein

Een plofkraak op 23 december aan het Koningin Wilhelminaplein veroorzaakte forse schade, was op foto's te zien. De daders vluchtten op een motorscooter weg in onbekende richting.

Geldautomaat uit gevel geblazen aan Surinameplein

Een geldautomaat aan het Surinameplein werd op 28 december rond 0.12 uur volledig uit de gevel geblazen door een plofkraak. Meerdere ruiten in de omgeving gingen kapot.

De EOD kwam ter plaatse om te onderzoeken of er nog explosieven aanwezig waren. Zes omwonenden moesten daarom tijdelijk hun woningen verlaten. Uiteindelijk werd het sein veilig gegeven.

Brokstukken tot aan overkant van straat na kraak Slotermeerlaan

De ruiten van meerdere panden raakten op 4 januari rond 5.00 uur zwaar beschadigd na een plofkraak aan de Slotermeerlaan. Brokstukken van het getroffen pand lagen tot aan de overkant van de straat.

Een tweede explosief, dat nog niet was ontploft, werd aangetroffen bij de automaat. De EOD heeft dit verwijderd. Dertig mensen moesten tijdelijk hun woning verlaten en werden opgevangen in het Stadsdeelkantoor. Rond 10.30 uur mochten zij weer naar huis.

Opnieuw een plofkraak op het Belgiëplein

Op het Belgiëplein werd op 5 januari, om 23.29 uur, voor de tweede keer een geldautomaat getroffen door een plofkraak. Dezelfde geldautomaat werd in november getroffen.

Er was geen sprake van gevaar voor de omgeving. De politie heeft met meerdere eenheden en een helikopter gezocht naar de daders, maar kon niemand aanhouden.