Een lid van het arrestatieteam vermomd als pakketbezorger heeft donderdagmiddag rond 15.10 uur op het Nieuwesluishof een zestienjarige jongen en een achttienjarige man aangehouden in verband met berovingen op postbezorgers. De twee verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan een rechter-commissaris.

De postbesteller was een vermomd lid van het arrestatieteam die de rol van de originele postbesteller donderdag had overgenomen. Hij bestuurde een bestelbusje van een reguliere pakketbezorgdienst.

De agent liep met een pakketje naar het portiek van de flat en werd daar aangesproken door een jongen en die vroeg hoeveel hij nog moest betalen. Toen de agent dat aan hem vertelde, griste de verdachte het pakket uit de handen van de vermomde pakketbezorger en probeerde weg te vluchten. De jongen werd direct aangehouden.

In de flat werd een tweede jongen aangehouden, waarvan tijdens de observatie duidelijk werd dat beide jongens bij elkaar hoorden en contact met elkaar hadden. De verdachten zijn zestien en achttien jaar oud en zijn goede bekenden van politie en justitie. 

Politie vond bij doorzoekingen meerdere telefoons en doos met pistoolmunitie

De overvallen werden sinds november 2018 meerdere keren gepleegd op postbestellers die mobiele telefoons kwamen bezorgen. Uit rechercheonderzoek bleek dat de bestelopdrachten steeds nep waren, omdat de overvallers steeds een opdracht bij een ander adres plaatsten dan die van zichzelf.

Tijdens de bezorging werden de bezorgers dan overvallen. Tijdens die overvallen werden enkele keren bedreigingen geuit door te dreigen met een mes of vuurwapen. 

Rechercheurs van district Oost stelden onder toeziend oog van een officier van justitie van het parket Amsterdam een nader onderzoek in. Zij besloten om tot een actie met een observatieteam en arrestatieteam over te gaan.

Bij doorzoekingen in twee woningen zijn meerdere mobiele telefoons aangetroffen en een doos met pistoolmunitie. Het rechercheteam gaat uitzoeken of de aangehouden verdachten in verband gebracht kunnen worden met de eerdere overvallen.

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt vrijdag dat de achttienjarige verdachte langer vast blijft zitten. De zestienjarige verdachte is op vrije voeten, omdat er "onvoldoende ernstige bezwaren zijn hem langer vast te houden".