Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) hebben op Oudjaarsdag en tijdens de jaarwisseling bepaalde wijken in de stad bewust gemeden uit veiligheidsoverwegingen. Volgens de Nederlandse BOA Bond, de vakbond voor BOA's, was dit "om te voorkomen dat ze een schietschijf werden" tijdens oud en nieuw.

Ruud Kruin van de BOA Bond zegt dat het besluit om bepaalde wijken te mijden is genomen in overleg met de leidinggevenden. Het gaat om gebieden in Zuidoost, Nieuw-West, West en het Wallengebied in het centrum.

Ook werden er risicovolle situaties uit de weg gegaan. De politie is volgens de vakbond op de hoogte geweest van het ontwijken van situaties en wijken.

"Er is nadrukkelijk de afspraak gemaakt om die gebieden te mijden", zegt Kruin tegen AT5. "Het zijn gebieden waarvan de BOA's weten dat er vervelende jochies en meiden actief zijn. De handhavers willen geen schietschijf zijn. In de binnenstad hebben ze speciale veiligheidsbrillen gedragen in verband met het vuurwerk."

Zorgen bij BOA'S door gebrek aan verdedigingsmiddelen

Er zijn al langer grote zorgen bij de BOA's, omdat ze zonder middelen om zich te verdedigen de straat op moeten. Dit terwijl ze geregeld te maken krijgen met agressiviteit. 

De BOA's moeten het doen zonder wapenstok, pepperspray of bodycam. Direct gevolg hiervan is volgens Kruin dat de leiding er nu bewust voor kiest om gebieden en bepaalde situaties uit de weg te gaan. Dit zou overigens ook al vaker gebeuren, ook buiten Oudjaarsdag.