Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vijftien maanden celstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist tegen een 24-jarige man uit De Lier die verdacht wordt van huurcontractfraude. 

De 24-jarige man wordt ervan verdacht via een website inschrijfadressen met valse huurcontracten te koop te hebben aangeboden. Met de contracten konden zijn klanten zich bij de gemeente inschrijven, waardoor ze op frauduleuze wijze toegang kregen tot gemeentelijke voorzieningen, zoals de aanvraag van reisdocumenten.

Het onderzoek naar de zaak stond onder leiding van een Amsterdamse officier van justitie, die samenwerkte met de Amsterdamse politie en de recherche van Rotterdam en Den Haag. In totaal onderzochten de verschillende diensten tien Amsterdamse gevallen waarbij de verdachte een vals huurcontract zou hebben verkocht.

Uit mailberichten en enkele kopersverklaringen blijkt dat hij de contracten voorhanden heeft gehad en heeft geleverd, die de gedupeerden gemiddeld driehonderd euro per contract kostte. De officier van justitie heeft donderdag ook aangekondigd het geld terug te willen vorderen. Om hoeveel geld het precies gaat, is nog niet duidelijk.

'Verdachte geraffineerd en calculerend te werk gegaan'

De rechter-commissaris in Den Haag gaf in juli 2018 al een machtiging uit om alvast op bijna 200.000 euro beslag te leggen, zodat de latere vordering in ieder geval betaald kan worden.

De verdachte is al eerder veroordeeld wegens onder meer brandstichting, verduistering en oplichting, waardoor het OM de verdachte de nieuwe oplichtingsfeiten zwaar aanrekent.

"Ik leid uit het dossier af dat ook in deze zaak verdachte geraffineerd en calculerend te werk is gegaan. Ik acht hem dan ook volledig strafbaar voor de feiten."