De 'gele hesjes', de Nederlandse versie van de Franse protestbeweging Les Gilets Jaunes, demonstreren zaterdag vanaf 11.30 uur in Amsterdam, nadat eerder onder andere Maastricht, Arnhem en Nijmegen werden aangedaan. 

Om 11.30 uur wordt een rondje om de Stopera gelopen. Ook hebben bezorgde burgers aangekondigd de straat op te gaan in onder meer Rotterdam, Maastricht, Groningen en Den Haag.

De 55-jarige Jikkenien Deerenberg uit Zuid is de initiatiefnemer van de demonstratie in Amsterdam. Een week eerder woonde ze het protest in Den Haag bij. "Ik kon die nacht niet slapen. Ik dacht alleen maar: 'ik moet hier iets mee'." 

Ze meldde de demonstratie zondag aan bij de gemeente Amsterdam. "Ik heb zoveel bezorgdheid. Er zijn steeds meer mensen die minder te besteden hebben, de ziektekosten worden onbetaalbaar, studieschulden stijgen, er is geen betaalbaar huis te vinden, de maatschappij wordt harder en harder en niemand die ons hoort. Er wordt alleen maar over ons beslist", vindt Deerenberg.

Gele Hesjes zingen '15 miljoen mensen'

De Nederlandse gele hesjes hebben zich inmiddels een eigen lied toegeëigend: 15 miljoen mensen van Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. Het nummer was bedoeld voor een reclamespot van de Postbank in 1996. Het werd een grote hit en wordt nu gezien ‘als een ode aan het Nederland van toen.’