De politie heeft dinsdag de 43-jarige verdachte aangehouden van tientallen winkeldiefstallen in Amsterdam. Bij een aantal van deze diefstallen bedreigde hij winkelpersoneel verbaal of met een mes. Ook zou de verdachte een handhaver met een mes hebben bedreigd.

De politie meldt dat de man vrijdag voor de rechter-commissaris wordt voorgeleid.

De verdachte zou onder meer hebben toegeslagen op het Buikslotermeerplein, Oostelijke Handelskade, Jodenbreestraat, Eerste Oosterparkstraat, Overtoom, Spaarndammerstraat, Plein 40'-45', Hugo de Grootstraat en de Haarlemmerstraat.

De verdachte ging naar de winkels op een gestolen fiets en stal goederen variërend van elektrische apparatuur tot sportkleding.

Enkele slachtoffers hadden psychische hulp nodig

Enkele winkelmedewerkers die slachtoffer werden van de man konden door de incidenten langdurig hun werk niet uitvoeren, moesten overgeplaatst worden of hadden professionele psychische hulp nodig.

In totaal heeft de politie negentien aangiften gekoppeld aan de verdachte. De verdachte wordt verantwoordelijk gehouden door meer dan deze negentien incidenten.

Onderzoek vergemakkelijkt door WhatsApp-groepen van winkels

Het onderzoek werd makkelijk gemaakt door WhatsApp-groepen waar winkelketens gebruik van maakten. Deze ketens werden meerdere malen slachtoffer van de man.

Agenten doorzochten de woning van de verdachte en troffen een mes aan die hij mogelijk gebruikte bij de diefstallen. Ook is een gestolen fiets gevonden en een grote hoeveelheid vermoedelijk gestolen kleding. Deze goederen zijn in beslag genomen. De man wordt probeerde de spullen die hij stal zo snel mogelijk door te verkopen.