De grote stroomstoring die in maart 28.000 huishoudens trof in de binnenstad van Amsterdam, werd veroorzaakt door een kapotte zekering.

Een medewerker van Liander knipte vrijdag 9 maart per ongeluk een elektriciteitskabel door die onder spanning stond. Daardoor ontstond er kortsluiting in het elektriciteitsnet. Volgens Liander komt het doorknippen van een verkeerde kabel vaker voor en zou dit niet moeten leiden tot een storing van deze omvang. 

Uit onafhankelijk onderzoek van onderzoeksbureau DNV-GL bleek dat een kapotte zekering ervoor zorgde dat het beveiligingssysteem niet werkte. De betreffende kabel raakte daardoor overbelast en daardoor ontstond er onder andere brand in elektriciteitsverdeelstation Frederiksplein.

Liander heeft inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Volgend jaar maart wordt een systeem geïnstalleerd dat continue de beveiligingssystemen bewaakt. Tot die tijd worden de systemen maandelijks gecontroleerd door medewerkers.

Huishoudens hadden pas na een dag stroom

Tijdens de stroomstoring zaten 28.000 huishoudens in Amsterdam zonder elektriciteit. Pas na een dag hadden alle huishoudens weer stroom.

Door de grote stroomstoring ontstond een soort kettingreactie van kortsluitingen. Een hiervan zorgde voor een grote steekvlam op de Weteringschans, waardoor twee mannen gewond raakten. Een van de mannen heeft brandwonden.

Door de kortsluitingen moesten meerdere gebouwen, waaronder het Rijksmuseum en een locatie van de Universiteit van Amsterdam, ontruimd worden.