Het voornemen van burgemeester Halsema om het boerkaverbod niet te gaan handhaven in de stad, kan op veel bijval rekenen in de Amsterdamse gemeenteraad. Het verbod op bedekkende kleding geldt straks in het openbaar vervoer, het onderwijs en in ziekenhuizen.

GroenLinks, de grootste parij in de gemeenteraad, is er kort over: 'We zijn het helemaal eens met de burgemeester', zo laat fractievoorzitter Femke Roosma weten.

Zowel SP, PvdA en D66 vinden dat handhavers beter ergens anders voor ingezet kunnen worden. "Zoals aanpak verloedering van buurten of tegen woonfraude. Handhaven op kledingvoorschriften lijkt me totaal niet nuttig en bovendien betuttelend", zegt SP-leider Erik Flentge.

"Vrijheid is ook dragen wat je wil dragen. Alle Amsterdammers zijn gelijk, ongeacht je kleding of je overtuiging", vindt PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki.

'Investeren in emancipatie'

Reinier van Dantzig (D66) plaatst nog wel een kanttekening bij de bedekkende kledij. "De boerka wordt naar mijn idee vaak gebruikt om vrouwen te onderdrukken, maar vrouwen uit de tram laten halen door handhavers lijkt me niet goed. We kunnen beter investeren in de emancipatie van deze vrouwen dan zo'n verbod te gaan handhaven."

Kritiek op Halsema komt van rechts: "Amsterdam kan en moet zich niet boven de wet zetten. Bovendien is een boerkaverbod er op gericht om onvrijheid te bestrijden. Als iets ingaat tegen het wezen van Amsterdam is het onvrijheid", laat Marianne Poot (VVD) weten.

"Natuurlijk is handhavingscapaciteit schaars, maar vrouwen die onderdrukt worden met een boerka moeten op ons kunnen rekenen."

'Toestaan boerka's onveilig'

Forum voor Democratie noemt het toestaan van boerka's "met het oog op islamitisch geïnspireerde terreur onveilig omdat de dragers 'god weet wat' verborgen kunnen houden", aldus fractievoorzitter Annabel Nanninga.

"De handhaving is niet wezenlijk anders dan die van het rookverbod. Medewerkers van het GVB mogen boerka’s weigeren, evenals toezichthouders in openbare gebouwen. De politie komt er pas bij als de persoon weigert deze aanwijzingen op te volgen."

Reactie Dijkhoff

De gemeente kan het boerkaverbod niet naast zich neerleggen, zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zaterdag in de marge van een VVD-bijeenkomst in Den Bosch tegen RTL Nieuws. Zijn woordvoerster bevestigt de uitspraak.

Volgens Dijkhoff geniet Amsterdam "geen status aparte" en geldt de wet ook voor de hoofdstad.