De 35-jarige man die ervan wordt verdacht afgelopen zomer drie zelfgemaakte brandbommen naar het Turkse consulaat in Amsterdam te hebben gegooid, zou dat hebben gedaan omdat hij wanhopig was vanwege het huidige politieke klimaat in Turkije.

Dat meldt zijn advocaat Berfin Yesilgöz donderdagochtend tijdens de eerste inleidende zitting in de rechtbank van Amsterdam.

De verdachte gooide op zaterdagavond 11 augustus een aantal bij elkaar gebonden spuitbussen naar het gebouw. De eerste viel brandend in de tuin en veroorzaakte brand bij het pand aan het Museumplein. De tweede belandde bij de entree van de hoofdingang. Een derde object leidde niet tot schade.

De man is in de buurt van het Turkse consulaat aangehouden. Bij zijn aanhouding werd een waarschuwingsschot door de politie gelost.

De verdachte heeft meegewerkt aan een onderzoek door gedragsdeskundigen, die psychische problemen bij hem hebben vastgesteld. Bij de politie heeft de man gezwegen.

Man wilde aandacht voor politieke situatie Turkije

Met zijn actie zou de 35-jarige man aandacht hebben willen vragen voor de politieke situatie in Turkije. "Maar hij wilde niemand in gevaar brengen", zegt zijn advocaat.

"Wellicht heeft hij niet het juiste middel gekozen voor het doel dat hij wilde bereiken. Het was een wanhoopsactie."

Politieonderzoek grotendeels afgerond

Yesilgöz verzocht de rechtbank het voorarrest op te heffen, maar dit werd afgewezen. Volgens de rechtbank bestaat in elk geval het gevaar dat P. de benen neemt, omdat hij geen vast adres heeft in Nederland.

De rechtbank zal de zaak op 31 januari inhoudelijk behandelen.