De 29-jarige man die verdacht wordt van de schietpartij vanuit Café Zuid in De Pijp krijgt twee jaar cel opgelegd. 

Dat meldt de rechtbank dinsdag.

De man zat op 2 april met een vriend bij het raam in het café, toen deze door onbekende schutters werd beschoten. De verdachte vluchtte naar de keuken, van waaruit hij vervolgens drie keer in de richting van de deur en het raam van het café schoot.

Volgens de rechtbank is er geen bewijs dat de 29-jarige man van plan was om cafébezoekers of omstanders te doden. Wel acht de rechtbank bewezen dat de man een aannemelijke kans had genomen dat hij mensen kon doden.

Aannemelijke kans op dodelijke afloop

De verdachte schoot in de richting van het raam en de deur, hierdoor was er een aannemelijke kans dat de vriend van de man dodelijk zou worden geraakt. De verdachte wist dat zijn vriend zich daar bevond.

Daar komt bij dat de 29-jarige verdachte het risico nam dat zijn kogels mensen buiten het café zouden raken. Het café bevindt zich in een drukke woonwijk.

Volgens de verdachte handelde de man uit noodweer, maar daar gaat de rechter niet in mee. De man werd tijdens de schietpartij in zijn hand geraakt. Dit is volgens de rechtbank nog geen reden om terug te schieten. De aanval zou al zijn beëindigd op het moment dat de verdachte zijn vuurwapen trok.