Pieter-Jaap Aalbersberg wordt de nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De huidige politiechef van Amsterdam volgt in februari Dick Schoof op, die naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vertrokken is.

Aalbersberg is sinds 2011 de hoogste baas van de politie in Amsterdam. Hij had in 2014 de leiding over de missie die stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers van de MH17-ramp in Oekraïne verzamelde en terugbracht naar Nederland.

De NCTV heeft onder meer als taak het risico op terroristische aanslagen in Nederland zo klein mogelijk te maken. Aalbersberg en zijn staf moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat politie, justitie, veiligheidsdiensten en andere instanties die zich met terrorismebestrijding bezighouden goed samenwerken en onderling informatie uitwisselen.

Amsterdam heeft al een opvolger voor Aalbersberg op het oog, schreven diverse media eerder deze week. De Rotterdamse politiechef Frank Paauw zou naar de hoofdstad verhuizen. Paauw wil dat bevestigen noch ontkennen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!