Het Hof heeft in hoger beroep een verdachte van anti-homogeweld veroordeeld tot vijfenhalf jaar cel. Hij is veroordeeld voor twee keer poging tot doodslag.

De verdachte werd eerder dit jaar samen met drie anderen veroordeeld voor het mishandelen van twee mannen. De rechtbank achtte het toen bewezen dat de mannen werden aangevallen vanwege hun geaardheid. Dit onder andere vanwege het taalgebruik van de dader die de slachtoffers eerder die avond bedreigden.

Later op de avond werden de mannen op het Damrak opgewacht en uit het niets hard geslagen en geschopt. Eén van de daders heeft tijdens de mishandeling een aanloop genomen, een sprong gemaakt en geprobeerd het slachtoffer dat op de grond lag tegen het hoofd te schoppen. De rechtbank zag dit als een poging tot doodslag.

De straf is aanzienlijk zwaarder dan de veertig maanden cel die hij had gekregen van de rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder vierenhalf jaar cel geëist. De man was in beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank.

Naast de donderdag veroordeelde verdachte zijn eerder nog drie mannen door de rechtbank veroordeeld voor dit geweld. Ze kregen straffen tot 28 maanden cel.