De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft woensdag vier mannen in de omgeving van Amsterdam en Rotterdam aangehouden op verdenking van btw-fraude met de export van metaal.

De Belastingdienst is hiermee vermoedelijk 23 miljoen euro misgelopen.

In totaal zijn in zes woningen en twee bedrijfspanden invallen gedaan. Hierbij werden onder meer zes luxe auto's, merkkleding en 70.000 euro aan contant geld aangetroffen. De aangehouden mannen zijn 30, 32, 33 en 34 jaar oud.

De FIOD was de actie gestart na een eerder strafrechtelijk onderzoek naar groothandelsbedrijven in metaal. De verdachten zouden bij de internationale doorverkoop van metaalafval op grote schaal geen btw hebben afgedragen.

Mogelijk link FIOD-onderzoek en zaak Zeehavenpolitie

Er bestaat een mogelijke connectie tussen het FIOD-onderzoek en een nog lopend onderzoek van de Zeehavenpolitie. In de Rotterdamse haven vond een diefstal plaats waarbij een grote lading kobalt, een zeldzame grondstof die wordt gebruikt voor batterijen van tablets, is gestolen.

Voor dit onderzoek bezocht de Zeehavenpolitie hetzelfde bedrijfspand en twee van de woningen die de FIOD woensdag ook onderzocht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!