Het Amsterdamse politiekorps heeft sinds 2015 zeventien keer integriteitsonderzoek gedaan naar eigen personeelsleden, waaronder tien keer strafrechtelijk. In acht gevallen leidde dit tot een strafontslag. 

Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van het Amsterdamse politiekorps. 

De medewerkers werden onder andere verdacht van het lekken van informatie aan de media, misbruik van politiegelden, het schenden van het ambtsgeheim en het voor privédoeleinden (laten) raadplegen van systemen.

Zo verzocht een agent in privétijd een collega om politiegegevens van een ex-partner op te zoeken en te delen. Een ander nam in 2015 drugs weg uit het Regionaal Beslaghuis met een straatwaarde van 450.000 euro; dit leidde tot een strafontslag.

Personeel nam politiekleding en kogelwerend vest weg

Ook maakten medewerkers van het Amsterdamse politiekorps spullen buit. Een medewerker die politiekleding verduisterde werd op eigen verzoek ontslagen. 

Een ander nam een kogelwerend vest weg en schond het ambtsgeheim. Het kwam de medewerker op een strafontslag te staan, de zaak is nog niet afgedaan door het Openbaar Ministerie (OM).

17 zaken op 6500 medewerkers 'relatief klein aantal'

Een woordvoerder vam de Amsterdamse politie benadrukt dat integriteit een kernwaarde is binnen de organisatie. "We schenken veel aandacht aan het onderwerp. Zowel preventief als repressief. Iedereen die de integriteit schendt wordt op dezelfde manier behandeld."

De woordvoerder wil het probleem niet overdrijven. "Elke zaak is er één teveel, maar 17 zaken op 6500 medewerkers is een relatief klein aantal."