Ondanks flinke weerstand vanuit de buurt heeft de gemeente toch een vergunning afgegeven voor de komst van een café en hotel op de Heineken Hoek aan het Leidseplein. 

Er komt een hotel met 36 kamers. Het is de tweede keer dat de gemeente een vergunning voor het plan van de Heineken Hoek geeft. Eerder moest de gemeente de vergunning intrekken omdat de rechter oordeelde dat een gedegen motivatie ontbrak.

Zo zou de komst van het hotel in strijd zijn met de hotelstop en de bouw van het pand zou "niet in de structuurvisie passen".

Nu de gemeente de motivatie wel heeft gegeven en duidelijk kon maken dat de plannen voor het hotel al voor de hotelstop werden gemaakt, is er opnieuw een vergunning verstrekt. Voor de bouw wordt het huidige pand gesloopt en er komt een glazen gebouw voor in de plaats. 

Protest

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, die eerder met succes naar de rechter zijn gestapt, zijn nog steeds faliekant tegen de plannen. 

De motivatie van de gemeente is volgens voorzitter Rogier Noyon allerminst overtuigend. Er loopt nog een hoger beroep over de plannen. Dat wordt op 28 november behandeld.