De Poolse man die in 2016 een jonge vrouw bij het Amstelpark gewelddadig verkrachtte moet 3,5 jaar de cel in. Dat heeft de rechter donderdag bepaald. 

De studente fietste in maart 2016 rond 1.00 uur bij De Borcht, ten zuiden van het Amstelpark, toen zij van haar fiets werd getrokken. Daarna verkrachtte de man haar, waar het slachtoffer onder meer een gebroken oogkas en een hersenbloeding aan overhield.

Tijdens het forensisch onderzoek zijn er DNA-monsters opgeslagen, maar dat leverde twee jaar geleden geen match op. Dit jaar werd de verdachte opgepakt in een andere zaak en moest hij zijn DNA afgeven, waarna zijn DNA overeen bleek te komen. Daarop kon de verdachte opgepakt worden. 

Z. is in Polen al meerdere keren opgepakt wegens geweldsincidenten. Hij zegt zich niks te kunnen herinneren van de verkrachting en zware mishandeling in de nacht van 16 maart.

De officier van Justitie had zeven jaar cel geëist, maar de rechtbank veroordeelde Z. tot 3,5 jaar. In soortgelijke zaken wordt uitgegaan van een straf van 36 maanden, maar vanwege de ernst van het geweld en het opgelopen letsel, is die straf verhoogd.